Fantastik KHK
Sema Aslan

Bütün umutları kat edip geçmeye sözlenmiş bir kara bulut, anlamın dışına taşan şeyden anlam çıkarmaya zorluyorsa sizi, mesela Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling gibi davranıp, (o sırada henüz ABD Başkanı aday adayı olan) Trump'ın Voldemort’tan bile kötü; kampanya sözcüsü Katrina Pierson'ın ise bir "ölüm yiyen" olduğunu söyleyebilirsiniz. Ya da belki alçakgönüllü bir mücadele sürdürür, kâh konferans salonlarının sandalyelerinde kâh parkların, bahçelerin sekilerinde oturur ve üniversitelerinden, liselerinden, okullarından atılmış öğretmenlerin açık derslerini dinlersiniz. 

O halde, Harry Potter'dan devamla;

İyi niyetli olmadığı daha Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun kapısından girdiği anda anlaşılan Dolaris Umbridge, kısa zamanda, 23 Numaralı Eğitim Kararnamesi'nin marifetiyle Hogwarts'a Yüksek Müfettiş olarak atandı ve olağanüstü yetkilerle donatıldı. Öğretmenleri denetlemek ve gerekli hallerde ihraç etmek, bu yetkilerin başında geliyordu.

Yüksek Müfettiş, 24 Numaralı Eğitim Kararnamesi ile tüm öğrenci örgüt, dernek, takım, grup ve kulüplerinin dağıtıldığını duyurdu. Kararnamede açıkça şöyle bir bilgiye yer verildiğini, biz okurlar kendi gözlerimizle okuduk: "Örgüt, dernek, takım, grup ya da kulüp, üç ya da daha fazla öğrencinin düzenli aralıklarla buluşması olarak tanımlanmıştır." Türkiye'de üç kişinin bir araya gelmesinin sonuçları üzerine yapılan yorumları hatırlayınız.

25 Numaralı Kararname ile öğrenciler, okul yönetimi ya da öğretmenlere değil, doğrudan doğruya Yüksek Müfettişe muhatap edildi. 26 Numaralı Kararname bütün öğrenciler arasında açıkça alay konusu edildi ve nihayet 27'incisiyle gazetecilik faaliyetlerinden dolayı bir dergi yasaklı ilan edildi.

J.K. Rowling, serinin 5. cildi olan “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”nda, gücü giderek artan Voldemort'un (nam-ı diğer Karanlık Lord) genişleyen etki alanını Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu üzerinden anlatıyor. Ancak Rowling cadılar, devler, ruh emiciler, at adamlar, cin cüceler, kurt adamlar ve daha kim bilir nelere inandığımız noktada, okuru hiç olmayacak bir şeyle karşı karşıya bırakıyor: Fantastik dünyanın yasalarıyla bile açıklanamayacak kanun hükmündeki kararnamelerle. Onun herhangi doğaüstü / olağanüstü olaya inanmaya meyilli karakterleri ve okurları, eğitim kararnameleri karşısında şaşkına dönüyor. Bunun, olası iki sebebi var sanırım. İlki, bu kadar saçma bir şeye bunca insan nasıl el verir, sorusu. Nihayetinde, Sihir Bakanlığı'nda çalışan herkes kötü ya da en azından Şeytani bir kötülükle dopdolu değil. (Zaten Şeytan öyle sık rastlanılan bir şey olmamalı. Fantastik metnin doğasına aykırı.)

İkinci olası neden, bizim dünyamızla ilişkisi daha doğrudan kurulabilecek nitelikte: Fantastik âlemde bile, herkesin bir yer, yurdu vardır. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu, öğretmenlerinin ve öğrencilerinin yeri, yurdu. Bundan dolayı mesela Prof. Trelawney, Umbridge tarafından kovulduğunda isyan eder, "Yapamazsın! Beni kovamazsın! On altı yıldır buradayım ben! Hogwarts benim evim" der. Bu itirazın bizim dünyamızla ilişkisi çok açık: Bilinen en eski anılarında yerinden, yurdundan sürülmüş insanlarız veya o insanların topraklarındayız. Kararnameler, bu anıları semirtiyor. (Yine benzer bir ilişki, atılan arkadaşlarının ardında kalmayı içine sindiremeyen, onlardan boşalan odalara ve derslere başkalarının girmesi ihtimalini kabullenemeyen akademisyenlerin sözlerinde ve tavırlarında bulunabilir.)

İnsan Hakları Ortak Platformu, 23 Şubat 2017'de "Olağanüstü Hal Uygulamaları Durum Raporu”nu yayımladı. Raporda olağanüstü hal ilanı ile birlikte uygulanan ihraçlar ve kapatılan kurumlara ilişkin sayısal veri ve analizler yer alıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan KHK'lara kıyasla, bu raporun diliyle ilişki kurmak daha mümkün. Muhtemelen sadece durumu ortaya koyduğundan.

Raporda belirtildiği üzere, OHAL ilanından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 33 bin 99 kamu personeli hakkında ihraç kararı verildi. İhraç edilenlerin yüzde 99,8'ini öğretmenler oluşturdu. 112 üniversiteden 4 bin 811 akademisyen için ihraç kararı verildi.

Ayrıca,

Barış Bildirisi imzacısı olup OHAL ile akademiden ihraç edilenlerin sayısı 312.

Biraz kıyametimsi, biraz “yok artık” havası esiyor. Âlem fantastikse, eser.