Cemil Aksu İçin

 

Arkadaşımız ve meslektaşımız Cemil Aksu’nun 25 Ekim 2017’de tek bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek tutuklanıp, Artvin Cezaevi’ne konulmuş olmasını büyük bir üzüntü ile öğrendik.

Bazılarımız Cemil’i parçası olduğumuz Sudan Sebepler derlemesinin editörlerinden biri olarak tanıdı. Cemil, bilgisi, titizliği ve çalışkanlığı ile Türkiye’deki hidro-enerji politikaları ve HES karşıtı mücadeleler hakkında kapsamlı bir derlemenin ortaya çıkmasına büyük katkı sağladı.

Doğu Karadeniz üzerine araştırmalar yapan bazılarımızın yolu ise Cemil’le ilk kez Hopa’da kesişti. Büyükşehirlerden HES karşıtı mücadeleler üzerine araştırma yapmak üzere gelmiş, kafası Karadeniz kırsalına dair onlarca önkabulle dolu bizlere Cemil’in ilk işaret ettiği devletin, enerji şirketlerinin ve hatta aktivist grupların kendilerinin dolaşıma soktuğu onlarca mitin bozuma uğratılması gerekliliğiydi. Onun, Türkiye’de kırsalın çözülme dinamiklerinden kapitalist kalkınmanın Karadeniz’deki gelişimine, Hemşin tarihyazımından ekoloji mücadelelerinin pek çoğunun malul olduğu örgütlenme ve temsil sorunlarına kadar hemen her konuda heyecanla ama analitik sükûnetini kaybetmeden anlattıklarından çok şey öğrendik.

Cemil’in cömertliğini de unutmadık. Polis baskını sırasında dağılmış olan kütüphanesinden yolu Artvin’den geçen her araştırmacı, aktivist ve sanatçıya onlarca kitap ve makale vermesini, Artvin’de ve Hopa’da ısrarla yemek ısmarlamasını ve belki ilk kez tanışıyor olmamıza rağmen pek çoğumuza hiç düşünmeden evini açmasını hep minnetle hatırlayacağız. Doğu Karadeniz’in dört bir yanındaki basın açıklamalarına, protesto eylemlerine, mahkeme celselerine ve platform toplantılarına koşturan arkadaşımızı bölgeyi bilen tüm çevreci/ekolojistlerin de benzer biçimde hatırladığına kuşkumuz yok.

Cemil’in tutuklanmasından sadece iki gün önce eşi Hopalı aktivist Nurcan Vayiç’in de yine benzer gerekçelerle tutuklanmış olması ve 8 yaşındaki oğulları Arev’in ebeveynlerinden uzak kalması endişelerimizi daha da artırıyor. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken paylaşımlardan dolayı kolayca özgürlüklerinden edilmiş Cemil’in (ve eşi Nurcan’ın) tutukluluk halinin en kısa zamanda sona ermesini ve çok sevdiği oğlu Arev’e kavuşmasını bekliyoruz.

 

Sinan Erensü

Erdem Evren

Meral Akbaş

Bengi Akbulut

Mustafa Akçınar

Murat Arsel

Özlem Aslan

Atakan Büke

Dilşa Deniz

Zeynep Ceren Eren

Ahmet Kerim Gültekin

Arif Cem Gündoğan

Mine Işlar

Akgün İlhan

Yakup Şekip Okumuşoğlu

Fevzi Özlüer

Ethemcan Turan

Özge Yaka